Maten

Verder hebben de 5 Plus, 5S Plus en 5X Plus allemaal een andere maat, namelijk:

  • Fenix 5 Plus: 47 mm
  • Fenix 5S Plus: 42 mm
  • Fenix 5X Plus: 51 mm

Ze zijn allemaal verkrijgbaar in een Sapphire en normale uitvoering. 

De Garmin Fenix 5X Plus, de meest luxe van het stel, heeft nog een andere speciale feature. Een pulse-oximeter: een instrument dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan meten. Een interessante toevoeging aan de Fenix 5 sporthorloges die vooral voor sporters-op-hoogte van grote waarde kan zijn.

Wat is er nieuw aan de Garmin Fenix 5 Plus serie?

Uiteraard zijn er legio nieuwe features toegevoegd aan de nieuwe serie, die we in deze Garmin Fenix 5 Plus review natuurlijk gaan behandelen. Sommige features waren al eerder toegepast in andere garmin producten, maar bijvoorbeeld nog niet eerder in de Fenix serie. In deze Garmin 5 / 5S / 5X Plus review gaan elke vernieuwing langs en vertellen je precies wat je er van kunt verwachten.

Bekijk de actuele prijzen van de Garmin Fenix 5 Plus Serie

Full Color Kaarten

Alle drie de Garmin Fenix 5 Plus varianten beschikken over full color kaarten om optimaal te kunnen navigeren. Wanneer je je gloednieuwe Garmin Fenix 5/5S/5X Plus in Europa koopt, krijg je de kaart van Europa er gratis bij. Bestel je je sporthorloge in Zuid Amerika, dan krijg je de Zuid Amerikaanse kaarten er gratis bij etc. etc. Alle andere maps dien je zelf aan te schaffen via Garmin, of (gratis) te downloaden via externe aanbieders.

Kaarten zijn trouwens niet noodzakelijk om de functie te kunnen gebruiken: je ziet dan namelijk gewoon een gekleurde lijn (je route) in een blank scherm in plaats van een kaart, zoals bijvoorbeeld bij de Garmin Fenix 3 het geval is.

Trendline Popularity Routing

Garmin gebruikt in principe gewone normale Open Street Map kaarten, maar doet er iets extra's mee. Zo leggen ze ontelbaar veel workout uploads over elkaar en meten zo de meest populaire wegen en paden. Je kunt het vergelijken met de heat maps in Strava. Door de Trendline Popularity Routing kun je slechte wegen voorkomen en de mooiste routes uitkiezen met de Garmin Fenix 5/5S/5X Plus. Dit is overigens geen gloednieuwe functie: het werd ooit geïntroduceerd in de Edge 1030 en werd vervolgens ook in de Edge 520 Plus geïntegreerd.

ClimbPro

Ook een leuke extra feature: ClimbPro. Dit is eigenlijk een functie die je klim in verschillende kleine stukje opdeelt, waardoor je per segment het hoogteprofiel kunt zien. Dit is bijvoorbeeld vooral handig wanneer je meerdere klims hebt in één hike, of bijvoorbeeld veel verschillende stijgingspercentages tegenkomt. Tevens krijg je ook de data per klim te zien. Dus hoelang je er over doet, hoogteverschil, verticale snelheid etc. etc. Een leuke feature in de Garmin Fenix 5/5S/5X die vooral voor hikers leuke insight kan verzorgen!

[Banner]

Overigens was in de vorige serie was de full color kaart alleen beschikbaar op de meest luxe variant: de 5X. Sterker nog: dit was hét unieke onderdeel van de Fenix 5X, dus men heeft iets nieuws moeten verzinnen om de 5X zijn geld waard te maken. Dat hebben ze gedaan, en brengt ons bij punt 2:

De Pulse-Oximeter

De Pulse Oximeter is, zoals we eerder in deze Garmin Fenix 5 review al vertelden, een device waarmee je de zuurstofwaarde in het bloed kunt meten. Deze functie kan handig zijn voor mensen die op grote hoogte sporten. Wanneer de waardes te laag worden, kan tijdig actie worden ondernomen zodat er geen ongelukken gebeuren.

Het meten gebeurt via een toegevoegde rode sensor aan de achterzijde van de Garmin Fenix 5X Plus. Het duurt 10 tot max. 30 seconde om een meting te doen, en het is het beste om even stil te staan tijdens de meting. Je kunt handmatig metingen starten, maar je kunt ook een automatische trigger instellen die ongeveer om de 15 minuten een meting start (er van uitgaande dat je stil genoeg staat).

Overigens is er wel wat ervaring en kennis nodig om de data goed af te lezen. De Fenix 5X Plus geeft je namelijk een percentage. Zo kan het zuurstofpercentage bijvoorbeeld 85% zijn. Of 92% etc. Het nadeel is dat er geen "danger zone" is. Dus het is niet zo dat per definitie iedereen onder de 70% in de problemen zit. Wanneer je de functie zelf veel gebruikt, kun je voor jezelf je "danger zones" achterhalen en zodoende deze feature optimaal gebruiken. 

Met de toevoeging van deze functie begeeft Garmin zich richting de medische instrumenten, wat best uniek is. Ze zijn zelfs van plan om FDA approved te worden, en daar dik voor te betalen.

Benieuwd naar de prijzen? Bekijk ze hier >>

Nauwkeurigheid verbeteringen

De Garmin Fenix 5 Plus serie beschikt niet alleen over enkele nieuwe features, maar ook over nauwkeurigere bestaande functies. Denk bijvoorbeeld aan verbeterde GPS. We gaan ze even langs:

Galileo GPS

Galileo is een verbeterde GPS functie op de gehele Fenix 5 Plus serie. Naar verluid is deze zeer accuraat. Geen rare kronkels in je GPS route en je kunt zelfs prima zien aan welke kant van de weg je hebt gelopen of gefietst. Over het algemeen klopt dit prima: het is een van de meest nauwkeurige GPS metingen die een wearable heeft gedaan. Natuurlijk zit er altijd wel een kleine flaw in je loop of rit, maar over het algemeen is de verbetering duidelijk zichtbaar.

ANT+ connectivity

De Garmin Fenix 5 en 5S hebben te kampen gehad met connectivity problemen met de ANT+ sensors. Dit probleem lijkt bij de nieuwe generatie Plus horloges volledig verholpen. Door enkele aanpassingen in de hardware kun je nu rekenen op schone en goede data. Daarnaast kun je meerdere sensors (ook van dezelfde soort) koppelen aan je horloge. De data wordt pas opgepakt zodra de sensors actief worden, dus je kunt prima je moutainbike, racefiets en cyclocrosser voorzien van speed sensors. Zodra je één fiets pakt, zal hij die data pakken.

Heart Rate monitoring

Het meten van de hartslag is in de Garmin Fenix 5 Plus serie ook een stuk beter geworden. Dit is het geval bij de meeste activiteiten, maar bij korte interval sprints kunnen er nog wel wat eigenaardigheden in de data zitten. Overigens geldt dit ook voor andere sporthorloges, en uiteindelijk is de Garmin Fenix 5 Plus nog steeds the best of the bunch. Dus we kunnen stellen dat ze hier inderdaad upgrades in hebben doorgevoerd. Toch is de functie nog niet perfect: bij fietsritten, wanneer je stopt met trappen, zou de hartslag langzaam moeten dalen. De 5 Plus pakt dit nog niet zo vlekkeloos op. Dus er is zeker nog werk aan de winkel. 

Muziek luisteren via je Garmin Fenix 5/5S/5X Plus

Er zijn al eerder Garmin devices op de markt gebracht met een muziek functie (Garmin ForeRunner 645 Music en de Vivoactive 3 Music), maar nu zijn ook de drie Garmin Fenix 5/5S/5X Plus modellen voorzien van deze feature. Door bluetooth oortjes te koppelen aan je Garmin, maak je van je sporthorloge ook meteen je jukebox en kun je tijdens je workout draadloos naar je favoriete muziek luisteren.

Good thing: het schijnt dat de bluetooth - hoofdtelefoon verbinding wel wat is verbetert ten opzichte van de ForeRunner 645 Music. Dit betekent dat het wegvallen van het geluid, wat bij de laatstgenoemde nog wel eens voorkwam, verleden tijd zou moeten zijn.

Anyway, terug naar de muziek. Alle Garmin Fenix 5/5S/5X Plus devives beschikken over 16gb geheugen, waarvan je uiteindelijk zo'n 10 gb voor muziek kunt gebruiken. Er zijn meerdere manieren waarop je muziek op je horloge kunt zetten, namelijk handmatig gedownloade muziekfiles er naartoe kopiëren, of gebruik maken van cached files van diverse streaming diensten. Spotify? Nee dat kan nog niet helaas. Maar dat ligt niet aan Garmin. Zij hebben de devices zodanig geïnstalleerd dat muziekdiensten zoals Spotify gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden. Alleen Spotify zelf is nog niet over de brug gekomen.

Betalen met je Garmin Fenix 5/5S/5X Plus

Met de nieuwe Garmin Fenix 5 Plus devices kun je contactloos betalen. Say what? Ja, en er zijn al andere Garmin devices waar dit eerder bij kon. Je kunt eenvoudig je kaart toevoegen via de smartphone app van Garmin Connect Mobile en vervolgens via je telefoon betalen. Niet onmisbaar, wel grappig en future proof. Wij zijn het wel voor ons dat de plastic kaartjes verdwijnen en telefoons & sporthorloges het betalen volledig gaan overnemen.

De reden dat we hier slechts heel kort op in gaan: Geen enkele Nederlandse bank is compatible met de Garmin Fenix 5 Plus horloges. Hier (https://www.garmin.com/en-US/garminpay/banks/) kun je checken of je bank meedoet, en we kunnen alvast verklappen: geen Rabobank, geen ABN-AMRO, geen ING... oftewel, deze functie is voor de gemiddelde Nederlander niet zo boeiend.

Bekijk de actuele prijzen van Garmin Fenix 5 Plus varianten >>

Overige verbeteringen die het noemen waard zijn

Behalve de bovenstaande vernieuwingen, zijn er ook nog wat andere kleine verbeteringen doorgevoerd die de moeite waard zijn. We sommen ze voor je op:

  1. ?Door een extra privacy maatregel krijg je appjes en andere notificaties niet meer direct te zien. Je dient je pols te draaien of je kunt op een knop drukken om het bericht zichtbaar te maken. Erg handig wanneer je in gezelschap bent.
  2. Voor de fanatieke golfers: 40.000 golfbanen zijn toegevoegd op de horloges
  3. De batterij is verbeterd: met de 5X kun je maar liefst 85 uur in Ultra Track modus meten. De 1-seconde-GPS-modus houdt het ongeveer 32 uur vol.

Wat is er nog (relatief) hetzelfde?

Er zijn dus wat leuke nieuwe functies toegevoegd aan de Garmin Fenix 5 Plus horloges. De basics en het tracken van sportactiviteiten zijn echter vergelijkbaar of zelfs hetzelfde als bij de vorige Garmin Fenix 5 modellen. Ook het bijhouden van je slaappatroon werkt als "vanouds". Verder zijn er weer een groot aantal standaard sportactiviteiten die in de Garmin staan geprogrammeerd. Een beetje logisch ingedeeld in categorieën zijn dit:

  • Run, Trail Run, Treadmill, Indoor Track, Hike, Walk,
  • Bike, Bike Indoor, MTB,
  • Open Water Swim, Pool Swim,
  • Triathlon, Multisport, SwimRun
  • Golf, TruSwing (golf),
  • Climb,
  • Strength, Cardio, Elliptical, Floor Climb, Stair Stepper, Jumpmaster, Yoga
  • Ski, Snowboard, XC Ski,
  • Kayak, Row, Row Indoor, SUP, Boat,
  • Tactical, Navigate, Track Me, Map, Project Waypoint, Other (custom)

Zijn er ook nadelen aan de Garmin Fenix 5 Plus serie?

Het is maar net hoe je het bekijkt. Persoonlijk vinden we het geen nadeel, maar het kán als nadeel worden ervaren: de Garmin Fenix 5/5S/5X Plus hebben allemaal geen touch screen. Hier zijn overigens diverse redenen voor. Zo kost een touch screen bijvoorbeeld veel stroom, waardoor de batterijduur drastisch wordt verkort. Daarnaast kun je tijdens een workout de Fenix 5 Plus minder goed bedienen aangezien zweetvingers en touch screen niet goed samen gaan. Om deze redenen vinden wij het helemaal geen nadeel, maar we kunnen ons voorstellen dat sommigen dit wel vinden voor de prijs die je er voor betaalt. En dat brengt ons bij het tweede "nadeel":

De prijs.

Voor de Garmin Fenix 5/5S/5X mag je diep in de buidel tasten. De meest goedkope variant is de Garmin Fenix 5 Plus en kost €699,-. De duurste is de Garmin Fenix 5X Plus Sapphire en daarvoor mag je maar liefst €1149,- neertellen. Niet bepaald goedkoop.

Maar je krijgt dan ook wel onnoemelijk veel features voor je centen en voor een fanatieke sporter / hiker / outdoor liefhebber is het de poen zeker waard. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende uitvoeringen, waaronder een rosé gouden variant. Leuk voor de dames.

Eindconclusie Garmin Fenix 5/5S/5X Plus review

Ja, Garmin outdid themselves. Ze hadden de Plus serie gemakkelijk een Fenix 6-serie kunnen maken omdat er toch behoorlijk wat nieuwe features aan de klokjes zijn toegevoegd. De vraag is echter: is de prijs het waard? Dat is iets wat iedereen voor zichzelf moet bepalen, maar wij kunnen in ieder geval bekrachtigen dat de Fenix 5/5S/5X Plus serie gewoon ontzettend goed is. Iedere fanatieke sporter krijgt wat hij nodig heeft, en méér. Persoonlijk vinden we de muziek functie een fijne toevoeging (geen gedoe meer met mp3 spelers of telefoons). Daarnaast is de verbeterde GPS iets waar we erg blij van worden, alsook de kaartfunctie voor gemakkelijker navigeren.

InhoudMaten
Wat is er nieuw aan de Garmin Fenix 5 Plus serie?
Full Color Kaarten
Trendline Popularity Routing
ClimbPro
De Pulse-Oximeter
Nauwkeurigheid verbeteringen
Galileo GPSANT+ connectivityHeart Rate monitoring
Muziek luisteren via je Garmin Fenix 5/5S/5X Plus
Betalen met je Garmin Fenix 5/5S/5X Plus
Overige verbeteringen die het noemen waard zijn
Wat is er nog (relatief) hetzelfde?
Zijn er ook nadelen aan de Garmin Fenix 5 Plus serie?
Eindconclusie Garmin Fenix 5/5S/5X Plus review
Bekijk per categorie
Meest bekeken